Portal Rasmi Jabatan Mufti Negeri Perlis

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jabatan Mufti Negeri Perlis

Tingkat 1,
Blok A, Bangunan Dato' Mahmud Mat,
01000 Kangar, Perlis

Tel : 04-9794428
Fax : 04-9763844

Pandangan J/K Fatwa Berkaitan Maksud Bermastautin (Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam 2006)

E-mail Cetak PDF

MESYUARAT JAWATANKUASA FATWA NEGERI PERLIS KALI KE-10

TARIKH: 28-29 April 2013 / 17-18 Jamadil Akhir 1434h

Pandangan Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis berkaitan Maksud Bermastautin’ (Enakmen Undang-undang Keluarga Islam 2006, Undang-undang Negeri Perlis)

 

 

Mesyuarat bersetuju sebulat suara mencadangkan agar :

Seksyen 4 (Pemakaian), Enakmen Undang-undang Keluarga Islam 2006 yang menyebut;

“Kecuali sebagaimana yang diperuntukkan dengan nyata selainnya, Enakmen ini terpakai bagi semua orang Islam yang tinggal dalam Negeri Perlis dan bagi semua orang Islam yang bermastautin dalam Negeri Perlis tetapi tinggal di luar Negeri itu” .

Digantikan dengan;

“Kecuali sebagaimana yang diperuntukkan dengan nyata selainnya, Enakmen ini terpakai bagi semua orang Islam yang tinggal dalam Negeri Perlis dan bagi semua orang Islam yang berasal dari Negeri Perlis tetapi tinggal di luar Negeri itu” .

 

 

Kongsi Artikel Ini :
Terakhir dikemaskini ( Rabu, 18 Disember 2013 09:12 )

Mau'izah Harian

Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya – (Hamka)

 

Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja. Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir. Dengan jalan menambah kecerdasan akal, bertambah murnilah kemerdekaan berfikir – (Hamka)

 

Pergaulan mempengaruhi didikan otak. Oleh itu, untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan orang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya – (Hamka)

 
Anda Disini: Informasi Koleksi Fatwa Fatwa Muamalat Pandangan J/K Fatwa Berkaitan Maksud Bermastautin (Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam 2006)