Portal Rasmi Jabatan Mufti Negeri Perlis

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jabatan Mufti Negeri Perlis

Tingkat 1,
Blok A, Bangunan Dato' Mahmud Mat,
01000 Kangar, Perlis

Tel : 04-9794428
Fax : 04-9763844

Fatwa Daun Ketum

E-mail Cetak PDF

MESYUARAT JAWATANKUASA FATWA NEGERI PERLIS KALI KE-12/2013

TARIKH: 30 Oktober 2013 / 25 Zulhijjah 1434h

 

HUKUM DAUN KETUM

 

Penyalahgunaan Daun Ketum dan produk-produknya adalah haram, kerana ia membawa kerosakan. Ini berdasarkan firman Allah SWT:

Maksudnya: “Jangan kamu semua mencampakkan diri ke dalam kebinasaan. Dan berbuatbaiklah, kerana sesungguhnya Allah suka kepada mereka yang berbuat baik.” (al-Baqarah: 195)

Demikian juga hadis Nabi SAW:

لا ضرر ولا ضرار

Maksudnya: “Jangan mengambil mudharat dan  jangan kenakan mudharat kepada orang lain.” (HR Ibn Majah, al-Daraqutniy dan lainnya: Hasan)

Ketagihan ketum boleh mengancam masa depan ummah dimana didapati akhir-akhir ini ketagihannya telah menular di kalangan generasi muda bermula seawal usia murid-murid sekolah rendah, remaja dan dewasa.

Oleh itu, pihak Jawatankuasa mengusulkan kepada kerajaan agar mengambil langkah pencegahan dengan mewujudkan undang-undang dan tindakan yang lebih berat sepertimana tindakan terhadap penyalahgunaan dadah kerana mencegah itu lebih baik daripada merawat.

Ini  berdasarkan kaedah fiqhiyyah:

1: Sadd al-Zara’ie’ (سد الذرائع) Bermaksud : “Menutup kemas pintu-pintu keburukan”

dan

2: Dar’u al-Mafasid Muqaddam ‘Ala Jalb al-Masalih (درء المفاسد مقدم على جلب المصالح)

Bermaksud : “Menghalang segala keburukan lebih diutamakan daripada mengambilkira kemaslahatan”

 

Kongsi Artikel Ini :

Mau'izah Harian

Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya – (Hamka)

 

Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja. Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir. Dengan jalan menambah kecerdasan akal, bertambah murnilah kemerdekaan berfikir – (Hamka)

 

Pergaulan mempengaruhi didikan otak. Oleh itu, untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan orang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya – (Hamka)

 
Anda Disini: Informasi Koleksi Fatwa Fatwa Muamalat Fatwa Daun Ketum