FAQHubungiMaklumbalasPeta Laman
Pilihan Bahasa
msen
Saiz Teks

KEPUTUSAN

MESYUARAT JAWATANKUASA FATWA NEGERI PERLIS KALI KE-36 / 2018

TARIKH : 23-24 JULAI 2018

TEMPAT : HOTEL SERI MALAYSIA, KANGAR

---------------------------------------------------------------------------------------------------

FATWA NEGERI PERLIS TENTANG ISU-ISU HUKUM YANG MENJADI KHILAF DI KALANGAN MASYARAKAT NEGERI PERLIS

 

KENDURI ARWAH

Orang ramai berhimpun di rumah jenazah dan dibuat makanan untuk mereka selepas jenazah dikebumikan adalah termasuk perbuatan yang tidak disukai berdasarkan perkataan Jarir bin ‘Abdillah RA:

كُنَّا نَعُدُّ الِاجْتِمَاعَ إِلَى أَهْلِ الْمَيِّتِ ، وَصَنِيعَةَ الطَّعَامِ بَعْدَ دَفْنِهِ : مِنْ النِّيَاحَةِ

Terjemahannya: “Kami mengira berhimpun kepada keluarga jenazah dan membuat makanan selepas daripada pengebumian termasuk di dalam ratapan (yang dilarang).”

(Riwayat Ahmad 6866 dan Ibn Majah 1612)

Ini menunjukkan perbuatan kenduri arwah adalah suatu yang direka dan diada-adakan. Ia tidak pernah dilakukan oleh Nabi SAW dan para sahabat baginda dan mereka tidak pernah berhimpun di rumah keluarga jenazah selepas pengebumian.

Berdasarkan sunnah, jika berlaku kematian, sanak-saudara dan jiran-tetangga dianjurkan supaya meringankan bebanan yang dipikul oleh keluarga jenazah dan berusaha mengurangkan rasa sedih yang menyelubungi mereka.

            Sanak-saudara dan jiran tetangga dianjurkan bersegera menyediakan makanan atau seumpamanya untuk ahli keluarga jenazah yang dapat meringankan bebanan dan kesedihan yang mereka tanggung. Hal ini berdasarkan sabda Nabi SAW sebaik sahaja sampai kepada baginda berita syahidnya Jaafar bin Abi Tolib RA dalam peperangan Mu’tah:

اصْنَعُوا لِآلِ جَعْفَرٍ طَعَامًا ، فَقَدْ أَتَاهُمْ مَا يَشْغَلُهُمْ

Terjemahannya: “Buatkanlah untuk keluarga Jaafar makanan, kerana sesungguhnya telah datang kepada mereka perkara yang menyibukkan.” (Riwayat al-Tirmizi 998 dan beliau menilainya sebagai Hasan. Abu Daud 3132, Ibn Majah 1610. Hadis ini juga dinilai Hasan oleh Ibn Kathir dan al-Albani)

Kata al-Imam al-Syafi’ie:

وَأُحِبُّ لِجِيرَانِ الْمَيِّتِ أَوْ ذِي قَرَابَتِهِ أَنْ يَعْمَلُوا لِأَهْلِ الْمَيِّتِ فِي يَوْمِ يَمُوتُ وَلَيْلَتِهِ طَعَامًا يُشْبِعُهُمْ فَإِنَّ ذَلِكَ سُنَّةٌ، وَذِكْرٌ كَرِيمٌ، وَهُوَ مِنْ فِعْلِ أَهْلِ الْخَيْرِ قَبْلَنَا وَبَعْدَنَا

Terjemahannya: “Dan aku suka bagi jiran jenazah atau sanak saudaranya membuat makanan untuk ahli keluarga jenazah pada hari kematian dan malamnya yang dapat mengenyangkan mereka, kerana hal ini adalah satu sunnah dan juga sebutan yang mulia (kepada mereka). Hal ini termasuk dalam perbuatan orang-orang yang baik sebelum dan selepas daripada kita.”

(al-Umm 1/317)